NEWS ALERT
    2015-12-07

    SUPPLY CHA!NGE

    Action Clip SUPPLY CHA!NGE

    Vă invităm să urmăriţi clipul campaniei SUPPLY CHA!NGE realizat multumită partenerilor Südwind și PIPE Studios Viena!

    Clipul poate fi accesat la adresa:  https://youtu.be/cH_ZMsfQLog

    Pagina oficială a proiectului: http://supplychainge.org/campania/make-orange-juice-fair/?L=ro



    2015-08-25

    Raport: Africa de Vest, exploatarea copiilor prin muncă

    În ultimii cinci ani, numărul copiilor exploatați pe plantațiile de cacao din Africa de Vest a crescut cu aproximativ 360.000.

    Un studiu realizat de Universitatea Tulane, din New Orleans, a dezvăluit că pe plantațiile de cacao din Africa de Vest muncesc 2,12 milioane de copii. Dintre aceștia, 2,3 milioane au fost găsiți pe plantațiile de cacao din Ghana și Coasta de Fildeș, în 2013/2014. În comparație cu anul 2008/2009, cifrele arată o creștere de 18%. De reținut este faptul că 70% din producția globală de cacao provine din Africa de Vest.

    Ținând cont de realitatea îngrijorătoare dezvăluită de acest studiu, campania „Ciocolată echitabilă!” („Make Chocolate Fair!”) cere companiilor producătoare de ciocolată să își intensifice activitățile de prevenire a exploatării copiilor și să crească prețul oferit producătorilor de cacao pentru produsele lor.

    În intervalul 2008/2009 – 2013/2014, numărul copiilor care munceau în condiții periculoase pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș a crescut cu 46%. Minorii îndeplineau sarcini ilegale pentru copiii sub 17 ani, precum curățarea terenurilor, transportul încărcăturilor grele, program prelungit și expunere la produse agrochimice. În Ghana, numărul copiilor care muncesc în condiții periculoase pe plantațiile de cacao a scăzut cu 6%, ajungând la 0,88 milioane.

    Studiul realizat de Universitatea Tulane arată că pentru îndeplinirea promisiunii făcută de industria ciocolatieră, este necesar ca până în 2020, 1,5 milioane de copii să fie protejați împotriva exploatării pe plantații.

    După cum explică Evelyn Bahn, coordonatorul campaniei „Ciocolată echitabilă!” („Make Chocolate Fair!”): „Munca copiilor este o cauză directă a sărăciei. Dacă industria ciocolatieră își ia în serios promisiunea de a reduce munca minorilor cu până la 70 de procente până în 2020, trebuie să ia măsuri pentru a scoate fermierii producători de cacao din starea de sărăcie extremă”. „Multe proiecte industriale se concentrează pe creșterea productivității, dar acest fenomen nu conduce și la creșterea veniturilor producătorilor de cacao din cauză că, pentru atingerea obiectivelor cantitative, sunt nevoiți să investească mai multă muncă în plantații. Din cauza prețurilor foarte mici, pe care le primesc fermierii pentru producția de cacao, nu își permit să angajeze muncitori sezonieri, iar aici intervine munca copiilor, care trebuie să acopere penuria forței de muncă. Coroborat cu creșterea utilizării produselor agrochimice,  situația privind copiii exploatați este extrem de iresponsabilă.

    Producția de cacao a crescut cu peste 40% în Coasta de Fildeș și cu peste 30% în Ghana, în intervalul luat în considerare pentru studiul realizat de Universitatea Tulane, respectiv 2008-2014. În ambele țări, uzul fertilizatorilor, al pesticidelor și al erbicidelor a crescut enorm, iar numărul total al copiilor expuși pericolelor de îmbolnăvire, din cauza expunerii la produsele agrochimice, este de aproximativ 170.000 în Coasta de Fildeș și 310.000 în Ghana.

    Măsurătorile cu privire la cacao, publicate recent, arată că venitul pe cap de locuitor în rândul majorității producătorilor de cacao este cu mult sub nivelul de sărăcie agreat la nivel global. În Coasta de Fildeș, un fermier ar trebui să câștige de patru ori mai mult față de venitul actual, pentru a ajunge la nivelul de 2$ pe zi, considerat pragul pe care o persoană trebuie să îl atingă pentru a fi încadrată la nivelul de sărăcie absolută.

    http://ro.makechocolatefair.org/
    https://www.facebook.com/pages/Make-Chocolate-Fair-Romania/310719382437278?fref=ts


    * “Ciocolată echitabilă!”/ „Make Chocolate Fair!” este o campanie realizată de organizații neguvernamentale în 16 state europene. Campania, care urmărește să strângă cel puțin 100.000 de semnături pentru petiția adresată industriei ciocolatiere, până în decembrie 2015, a câștigat suportul unui număr mare de persoane din Europa, Africa și America Latină.


    2015-07-21

    Practicarea sclaviei în timpuri moderne: în Thailanda, industria pescuitului se susține prin trafic de persoane, prizonieri și sclavie


    O anchetă realizată de publicația engleză „The Guardian” dezvăluie faptul că industria pescuitului din Thailanda se folosește de munca deținuților din taberele de emigranți, ascunse în junglă. Emigranţii sunt vânduți și folosiți ca sclavi pe vasele de pescuit ce vând captura de pește în întreaga lume. Mai grav este faptul că acest lucru se petrece cu ştiinţa autorităților statului.

    Comerțul cu sclavi a devenit atât de profitabil încât unii dintre pescarii thailandezi și-au modificat vasele de pescuit și s-au reprofilat pe transportul emigranților din Rohingya, renunțând la afacerile cu pește.

    În urma mărturiilor depuse de supraviețuitori și a unor grupuri care lucrează în domeniul drepturilor omului, reiese faptul că sute de bărbați, ținuți captivi în taberele din junglă, au fost vânduți pentru munca silnică.

    De asemenea, emigranții care au reușit să scape din mâinile traficanților au afirmat că la întoarcerea vaselor cu pește, sclavii erau așteptați și preluați de oficialii thailandezi care îi escortau până la taberele din junglă.

    Pe lângă emigranții din Rohingya, în industria pescuitului sunt traficate și persoane din Laos, Uniunea Myanmar și Cambodgia.

    Articolul complet din „The Guardian” poate fi accesat aici: http://www.theguardian.com/global-development/2015/jul/20/thai-fishing-industry-implicated-enslavement-deaths-rohingya.



    2015-07-14

    Școala Română de Dezvoltare

    Scoala Romaneasca

    Ediția cu numărul opt a Școlii Române de Dezvoltare, eveniment organizat de FOND, s-a desfășurat în București, în intervalul 8-10 iulie a.c., iar temele de discuție abordate s-au înscris în tematica EYD2015.

    În cadrul discuțiilor au luat cuvântul invitați de seamă, persoane care activează în domeniul dezvoltării internaționale sau în domenii conexe, atât din țară cât și din străinătate. Printre vorbitori se numără doamna Carmen Burlacu, Ministerul Afacerilor Externe al României, Anca Stoica, UNDP – Centru Regional pentru Europa și Asia Centrală, Geert Laporte, European Centre for Development Policy Management, Deidre de Burca, World Vision Brussels, Francesca Romana Minniti şi Blandine Bouniol, CONCORD, Amalia Garcia-Tharn, DG DEVCO – EuropeAid etc.

    Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost Simon Maxwell, de la Overseas Development Institute, și Simon Lightfoot, de la Leeds University.

    Tema de anul acesta a fost cooperarea pentru dezvoltare, iar discuțiile s-au concentrat pe  modalitățile de promovare și abordare coerentă a agendei globale, post 2015, atât la nivel național, cât și european. Obiectivele de dezvoltare sustenabilă au reprezentat tema centrală a discuțiilor, iar pe plan secundar s-a discutat despre rolul României, ca stat donator, în implementarea cu succes a noii agende.

    O atenție deosebită a fost acordată schimbărilor climatice și măsurilor ce trebuie luate pentru a împiedica transformarea climatică la nivel global. Un accent deosebit pe această temă a fost pus de Simon Maxwell, care a subliniat importanța transformării climatice din perspectiva dezvoltării, afirmând că acest fenomen ar afecta grav statele în curs de dezvoltare, care au avantajul de a cultiva exclusivist anumite produse, datorită climei favorabile, dar care ar pierde această nișă dacă produsele respective ar putea fi cultivate și în alte locuri de pe planetă, în statele europene, de exemplu.

    O altă temă, ce s-a dovedit extrem de apreciată de participanți, a fost problematica migrației, precum și posibilele moduri de abordare a acesteia. Din discuții a reieșit faptul că România nu se confruntă cu problema migrației la același nivel cu restul statelor europene, fiind o țară de tranziție pe harta migrației, nu destinație.

    În concluzia evenimentului a reieșit faptul că Europa trebuie să abordeze problema dezvoltării pe mai multe planuri, luând aminte la greșelile din trecut și să se concentreze pe problemele globale ca întreg, iar fiecare stat trebuie să abordeze cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă, concentrându-și atenția pe cele care îi descriu mai bine situația. Totodată, se impune o colaborare mai bună și o comunicare eficientă, atât între guverne și agențiile internaționale, cât și în interiorul agențiilor, dar și construirea unui parteneriat real între statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, astfel încât să fie descurajată corupția și să fie încurajată dezvoltarea sustenabilă.

    În ceea ce privește țara noastră, a reieșit că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face România, pentru a-și crește puterea în domeniul dezvoltării internaționale, este utilizarea resursei umane, întrucât avem un număr impresionant de experți în domeniu care, din păcate, nu sunt valorificați.

    Informații suplimentare despre Școala Română de Dezvoltare pe site-ul oficial FOND:
    http://www.fondromania.org/



    2015-07-09

    Fit for Fair Speakers Tour 2015 continuă



    "Oglinda, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă din țară?" ne intrebăm de multe ori când privim în oglindă. Moda este modă. Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată de unde provin hainele pe care le porți? Care sunt condițiile în care acestea au fost produse?

     Acestea sunt unele dintre problemele discutate recent pe forumul Bratislava, în cadrul proiectului ”Fit for Fair” DCI-NSA-ED/2012/279-938, dezvoltat de Centrul slovac pentru Comunicare și Dezvoltare.

    După vizita din România, invitatul Sergio Chavez își continuă misiunea de ridicare a gradului de conștientizare a condițiilor de muncă din fabricile textile din El Salvador în Slovacia. Scopul proiectului, în colaborare cu mai multe țări europene, este de a îmbunătăți condițiile de muncă din industria textilă, atât în ​​țările în curs de dezvoltare, cât și din Slovacia. Prin urmare, începând cu anul 2013, acestea activități au loc în Slovacia cu scopul de a implica diverși actori, precum și elevii din diferite grade ale sistemului școlar slovac, profesorii și publicul general.

    Sergio Chavez, invitatul din ”Fit for Fair Speakers Tour 2015”, a realizat un interviu pentru partenerii slovaci și poate fi ascultat aici:
    http://es.rsi.rtvs.sk/clanky/sociedad/84012/bratislava-acoge-un-foro-sobre-las-condiciones-de-trabajo-en-la-industria-textil