Project

 Ca urmare a activitatilor implementate in ultimii 3 ani de catre organizatia „AUR”- ANSRU prin proiectele „Stop Toying Around (2009 – 2012) - Mobilizing for a sector dialogue for the improvement of working conditions in the globalized toy industry” - DCI-NSA/2008/70 si „Decent Work- Decent Life”-Stimulating the international strategies and policies of trade unions”- DCI- SA/2008/69, organizatia noastra continua eforturile privind contracararea efectelor globalizarii si promovarea conditiilor de munca decente la nivel global, prin implicarea intr-un nou proiect.

Proiectul „Fit for Fair – Global learning for decent work in the sportswear industry” nr. contract DCI-NSAED/2011/58, co-finanţat de Comisia Europeană prin Programul de educaţie pentru dezvoltare EuropeAid/131141/C/ACT/Multi, este un parteneriat ce isi propune sa sustina egalitatea de gen, prin inlaturarea efectelor globalizarii asupra conditiilor de lucru ale femeilor.

Proiectul se inscrie in obiectivul pe care Romania, ca stat donator, si l-a asumat prin politica de Cooperare pentru Dezvoltare, obiectiv potrivit caruia tara noastra se angajeaza sa acorde asistenta statelor terţe in vederea reducerii sărăciei, obstacolul principal în asigurarea dezvoltării sociale şi economice a unei ţări.

Declaratia Mileniului, adoptata în septembrie 2000 la Summit-ul Mileniului, de 191 tari, printre care si Romania, fixeaza Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), cu tinte precise de atins pana in anul 2015. Dintre acestea, proiectul „Fit for Fair – Global learning for decent work in the sportswear industry” nr. contract DCI-NSAED/2011/58  raspunde obiectivelor ODM nr 1 privind eradicarea saraciei, obiectivelor ODM nr 3 privind promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor si obiectivelor ODM  nr 8 privind crearea de parteneriate globale pentru dezvoltare.

 Proiectul este un parteneriat la nivel international intre organizatii a caror experienta se completeaza reciproc. Astfel, Christliche Initiative Romero (CIR)- Germania, in calitate de aplicant, alaturi de partenerul Labour behind the Label (LBL)- Marea Britanie, au legaturi bine edificate cu multiplicatori de informatii din domeniul lucrativ al industriei textile, in vreme ce partenerii Gender Education, Research and Technologies Foundation (GERT)- Bulgaria,  Slovak Centre for Communication and Development (SCCD)- Slovacia au in randul lor multiplicatori de informatii in domeniile de interes pentru problemele specifice cu care se confrunta femeile pe piata muncii. De asemenea, partenerii Gender-Centru (GC), Moldova  si National Association of Human Resources Specialists (“AUR”- ANSRU)- Romania au pus bazele unei retele care sa sustina conceptul de Munca Decenta in Romania si Moldova.

Partenerul “AUR”- A.N.S.R.U. este o organizaţie centrată pe acţiune şi prevenţie, avand intre obiectivele sale promovarea drepturilor omului şi a drepturilor muncii, precum şi a aspectelor legate de politica de gender, egalitatea de şanse, CSR şi comerţ echitabil, dar si participarea activă la implementarea politicii României de Cooperare pentru Dezvoltare în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (MDG) prin elaborarea şi implementarea de programe şi proiecte în domeniul resurselor umane, elaborarea şi publicarea de materiale de specialitate (HR, RSC, Standardele ILO, etc), crearea de parteneriate şi reţele de parteneriate cu alte organizaţii la nivel naţional şi internaţional.

Partenerii din Bulgaria, Slovacia si Moldova, alaturi de AUR- Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane din Romania sunt membre ale Coaliţiei Regionale KARAT, coalitie cu peste 60 de membri ce funcţioneză ca o reţea de organizaţii de femei şi ONG-uri din zona Europei Centrale şi de Est, precum si a statelor CIS, cu scopul de a asigura egalitatea de gen în regiune prin monitorizarea implementării politicilor şi înţelegerilor internaţionale.

Sunt de asemenea implicati ca parteneri din zona de dezvoltare Global South organizatiile Organisazion der Mujeres Salvadorenas por la Paz (ORMUSA)- El Salvador si Movimiento de Mujeres Trabajadoras y Desempleadas „María Elena Cuadra“ (MEC)- Nicaragua, dar si organizatii asociate care sustin initiativa noastra la nivel global:  IG Metall-Union (Germania); Verdi-Union (Germania); Clean Clothes Campaign (Germania); Trades Union Congress (TUC) (Marea Britanie); Gender Project for Bulgaria Foundation (GPF) (Bulgaria); Scouting Slovakia (Slovacia); Stowarzyszenie “Koalicja KARAT” (Karat Network / Polonia); National Antipoverty –Social Inclusion Network (RENASIS) (Romania); Women Organization of National Confederation of Trade Unions (Moldova); Students and Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM), Hong Kong.

 In contextul efectelor globalizarii asupra femeilor, proiectul isi propune sa gaseasca solutii la problemele specifice cu care se confrunta femeile, sustinand educarea comportamentului consumatorului printr-o abordare sustenabila fata de produsele pe care le achizitioneaza. Scopul principal al proiectului este informarea opiniei publice, a consumatorilor şi mass media cu privire la realităţile legate de condiţiile de muncă şi de trai ale femeilor din ţările în curs de dezvoltare.

Proiectul se deruleaza pe o perioada de 3 ani, de la 01.01.2013 la 31.12.2015, perioada in care „AUR”- ANSRU, alaturi de ceilalti parteneri ai acestui proiect, si-a asumat indeplinirea obiectivelor specifice  prin activitatile pe care le va desfasura, respectiv cresterea gradului de constientizare asupra problemelor specifice privind conditiile de viata si de munca ale femeilor, prin intermediul multiplicatorilor de informatii si a canalelor mass-media, transferul de bune practici de invatare si formare educationala intre partenerii si organizatiile asociate din tarile dezvoltate, acordarea de sprijin si colaborare stransa cu partenerii din Europa de Est.

Persoanele interesate sa obtina mai multe informatii cu privire la initiativele noastre le pot obtine vizitand site-ul www.resurseumane-aur.ro sau contactandu-ne la datele de mai jos:

Email: Org.aur@gmail.com
Tel: 021.313.38.83
Persoana de contact: Raluca Manaila